Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v severozápadní polovině území občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Výrazné oteplení, teploty se dostanou k 10 °C

Od poloviny listopadu u nás panuje spíše chladnější počasí. V tomto týdnu se vyskytly i v nižších polohách celodenní mrazy. Chladné počasí ovšem končí. Včera sice s příchodem prosince začala meteorologická zima, ale v počasí se to neprojeví.

Ilustrační obrázek

Pozor na ledovku, čeká nás mrznoucí déšť

Do Česka dnes začíná proudit teplý vzduch. Jeho příliv se ovšem projevuje výhradně ve vyšších vrstvách atmosféry. Většina stanic tak hlásí teploty kolem bodu mrazu. Jen ze sondážních měření je patrné výrazné oteplení ve výšce.

Ilustrační obrázek

Teploty na Šumavě klesly opět pod mrazivých -20 °C

Dnes jsem zažili zatím nejchladnější ráno začínající zimy. Teploty se pohybovaly většinou mezi -5 °C až -9 °C. Na horách teploty klesly i pod -10 °C. Nejchladněji bylo v mrazových kotlinách na Šumavě. Stejně jako včera se zde teploty dostaly i pod -20 °C.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech Šumavy napadlo až 20 cm sněhu

Včera vyšší polohy na jihu Čech zasáhlo trvalé sněžení. Nejvíce sněhu napadlo na Šumavě a v Novohradských horách. Nejvyšší sněhovou pokrývku na našem území hlásí vrchol Plechý, kde leží 27 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech napadne sníh, na Šumavě přes 20 cm

Zítra počasí u nás částečně ovlivní tlaková níže nad Balkánem. Na celém území tak bude zataženo. Srážky se ovšem přidají jen na jihu území. Zpočátku půjde o déšť, který ovšem bude přecházet ve sněžení.

Ilustrační obrázek

Česko pokryla slabá vrstva sněhu

Již včera začalo sněžit na východě území a v noci se občasné sněžení rozšířilo na většinu území. Sněžení ovšem bylo jen slabé. Nejvíce sněhu (kolem 5 cm) napadlo na hřebenech Krkonoš a Šumavy.

Ilustrační obrázek

Příští týden přijde zima, sněžit bude i v nížinách

Výrazná změna v charakteru počasí k nám dorazí v noci z neděle na pondělí. Od severovýchodu přes naše území přejde studená fronta, po jejímž přechodu k nám začne proudit studený vzduch z Ruska.

Ilustrační obrázek

Nízká oblačnost přikryla Česko

Během týdne se nízká oblačnost vyskytovala zejména na západě Čech. V závěru pracovního týdne se ovšem rozšířila na většinu území, kde setrvává i dnes. Panuje u nás tak klasické podzimní počasí.

Ilustrační obrázek

Itálii sužuje extrémní počasí, má přes 30 obětí

Konec října a začátek listopadu se zapíše černým písmem do dějin Itálie. Příčinou je bouřlivé počasí, jehož následkům podlehlo přes 30 lidí. Vydatné deště vyvolaly ničivé sesuvy půdy, vítr vyvrátil desetitisíce stromů a výrazně poškodil elektrická vedení.

Ilustrační obrázek

Martin na bílém koni nepřijede, bude nadprůměrně teplo

Dnes k nám opět začíná proudit teplý vzduch z jihovýchodu. Jeho příliv se projevuje hlavně na Moravě. V Zlínském kraji na několika místech teplota dnes vystoupila na 20 °C, což je v listopadu výrazně nadprůměrná hodnota.