Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

Jeden z nejsilnějších hurikánů udeřil na Floridě

Hurikán Michael včera udeřil na severozápadě Floridy. Vyžádal si jednu oběť a obrovské škody na majetku. Vítr ničil celé budovy, odnášel auta a lámal stromy.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu babí léto, teploty ohrozí rekordy

Před námi je ustálené počasí pod vlivem rozsáhlé tlakové výše. V celém příštím týdnu můžeme počítat s babím létem. Čeká nás slunečné počasí s nadprůměrně vysokými teplotami.

Ilustrační obrázek

Začátek podzimu ve znamení tornád

Střední Evropa zažívá poměrně nezvyklý začátek podzimu. Je totiž význačný počtem tornád, která se ve střední Evropě vyskytla. Několik tornád se podařilo zdokumentovat hlavně během přechodu výrazné studené fronty 23. září.

Ilustrační obrázek

Druhá polovina týdne opět slunečná

Dnes přes naše území začíná přecházet frontální systém. V Čechách se tak místy vyskytuje slabý déšť a na obloze je hodně oblačnosti. Slunečno už je jen místy na Moravě, ale i zde se zatahuje.

Ilustrační obrázek

U Řecka se zformuje medikán, obdoba hurikánu

V centrálním Středomoří se v příštích dnech vytvoří poměrně intenzivní medikán, tedy hluboká tlaková níže, která svými vlastnostmi i strukturou připomíná tropickou cyklónu (ostatně pod pojmem medikán se v češtině rozumí tzv. středomořský hurikán).

Ilustrační obrázek

Rekordně mrazivé ráno, na Šumavě bylo až -10 °C

Ještě před pár dny se u nás teploty šplhaly na tropických 30 °C a panovalo pravé letní počasí. Dnes ráno jsme naopak zažili běžné zimní počasí. V noci se totiž na celém území vyjasnilo a utišil vítr, což způsobilo v přílivu studeného vzduchu výrazné radiační ochlazování.

Ilustrační obrázek

Nejlepší fotografie bouřek v roce 2018

Na konci srpna jsme vyhlásili soutěž o nejlepší bouřkové fotografie roku 2018 pořízené na území České republiky nebo Slovenska. Níže vám přinášíme výsledky soutěže a ukázky krásných bouřkových fotek z letošního roku.

Ilustrační obrázek

Silný vítr způsobil škody, před námi je ovšem klidné počasí

V noci na dnešek se přes naše území přehnala studená fronta doprovázená velmi silným větrem. Nejsilnější vítr byl naměřen samozřejmě na horách. Nejvyšší nárazy hlásily stanice ČHMÚ Sněžka (137 km/h), Klínovec (112 km/h), Přimda a Lysá hora (104 km/h) a Milešovka (101 km/h).

Ilustrační obrázek

Sezóna polárních září byla zahájena v královském stylu

Na severním pólu dnes začíná polární noc a s tím samozřejmě i výrazně vzrůstá pravděpodobnost pozorování polární záře, která je pozorovatelná jen za naprostém tmy.

Ilustrační obrázek

Vedra ukončily na září nezvykle silné bouřky

Včera večer k nám vrcholil příliv velmi teplého vzduchu. Teploty se nejčastěji pohybovaly mezi 25 °C až 29 °C, zejména v Polabí přesáhly i 30 °C. Večer potom nezvykle teplé počasí ukončil přechod studené fronty.