Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Články

Ilustrační obrázek

Jih Moravy zasáhlo tornádo o síle F3 nebo F4, rychlost větru se mohla pohybovat kolem 250 km/h

Mezi Břeclaví a Hodonínem se včera krátce před osmou hodinou večerní prohnalo silné tornádo. K zemi se spustilo u obce Hrušky a pokračovalo přes Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Lužice až k Hodonínu. Stopa tornáda přesáhla na délku 15 km. V této oblasti tornádo zanechalo absolutní zkázu.

Ilustrační obrázek

Českem se prohnaly silné bouřky, uhodilo 40 000 blesků

Včera odpoledne zasáhly silné bouřky především Moravu. Hasiči vyjížděli k popadaným stromům a zatopeným domům a to hlavně v Jihomoravském a Olomouckém kraji. Silná bouřka zasáhla i metropoli Brno. V části Brno-Medlánky hlásí po večerní bouřce spoušť. Prudké nárazy větru tu vyvracely vzrostlé stromy.

Ilustrační obrázek

Českem se prohnaly i sněhové bouřky, celkově u nás uhodilo 300 blesků

V noci na dnešek přes naše území přešla fronta z Německa, kterou doprovázely i bouřky. Ty se již během včerejšího odpoledne a večera vyskytovaly často v Německu, kde uhodilo přes 5000 blesků. O půlnoci se jejich pozůstatky dostaly i nad Česko.

Ilustrační obrázek

Mimořádné bouřky na Slovensku, přinesly velké kroupy i tornádo

Na říjen nezvykle silné bouřky se včera vyskytly na Slovensku. V obci Gemerská Ves na jihovýchodě Slovenska se dokonce vyskytlo tornádo, o čemž informoval SHMÚ. Pozorováno bylo v 16:00.

Ilustrační obrázek

Nejlepší fotografie bouřek v roce 2020

V polovině srpna jsme vyhlásili soutěž o nejlepší bouřkové fotografie roku 2020 pořízené na území České republiky nebo Slovenska. Níže vám přinášíme výsledky soutěže a ukázky tří krásných bouřkových fotek z letošního roku.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly téměř 30 000 blesků, na září velmi vysoký počet

Včera přes naše území přecházela studená fronta. V severovýchodní polovině území se při jejím přechodu odpoledne začaly tvořit i silné bouřky, které doprovázel vysoký počet blesků, kroupy, vydatné srážky a silné nárazy větru.

Ilustrační obrázek

Při silných bouřkách spadlo i přes 50 mm srážek

Včera se nad velkou částí našeho území vyskytly bouřky. Ty byly díky pomalému postupu doprovázené výraznými srážkovými úhrny. Na některých místech se množství srážek blížilo i celkovému měsíčnímu průměru. Vůbec nejvíce srážek hlásilo město Choceň v Pardubickém, kde včera spadlo 78,4 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Pátek a sobotu doprovodí časté bouřky, ojediněle silné

Již v pondělí a v úterý se na řadě míst vyskytly bouřky. Včera ustaly a dnes se vyskytují jen ojediněle. Aktuálně bouří například na Šumavě. Večer se ovšem na západě bouřky objeví častěji. Míří sem totiž z Bavorska. Zítra s nimi potom musíme počítat i na zbytku území.