Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Články

Ilustrační obrázek

Nejlepší fotografie bouřek v roce 2021

V polovině srpna jsme vyhlásili soutěž o nejlepší bouřkové fotografie roku 2021 pořízené na území České republiky nebo Slovenska. Níže vám přinášíme výsledky soutěže a ukázky krásných bouřkových fotek z letošního roku.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech se ráno vyskytl výrazný roll cloud

Včera se na východě Francie zformovaly bouřky, které celou noc postupovaly přes Německo dále na východ k našemu území. Dnes ráno dorazily i na západ Čech. Při přechodu bouřek se zformoval na jejich čele i tzv. roll cloud (ustálený překlad do češtiny zatím neexistuje).

Ilustrační obrázek

Světově unikátní záběr stuhového blesku se podařilo zachytit nad Brnem

Jakýmsi poddruhem čárového blesku je potom vzácný blesk stuhový. V tomto případě jde o blesk, který má podstatně větší šířku kanálu, než má typický čárový blesk, v ideálním případě můžeme sledovat dokonce drobné mezery mezi jednotlivými sousedními kanálky daného blesku.

Ilustrační obrázek

Pošlete bouřkovou fotografii z letošního roku a vyhrajte oblíbený tablet

Letos zažíváme jeden z nejbouřlivějších roků za několik let. Podařilo se vám v letošním roce bouřku zachytit nebo dokonce vyjíždíte fotografovat bouřky jako lovec? Zúčastněte se dalšího ročníku soutěže o nejlepší bouřkovou fotografii roku 2021.

Ilustrační obrázek

V bouřkách na západě spadlo i přes 50 mm srážek

Včera večer se u nás začaly tvořit velmi silné bouřky. Jako první zasáhly Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. Nejvíce škod způsobily v Karlovarském kraji. V Aši spadlo včera až 58 mm srážek. Přívalový déšť v Ašském výběžku zaplavil řadu míst.

Ilustrační obrázek

Uhodilo přes 50 000 blesků, bouřky vyvracely stromy a stoupají řeky

Včera se u nás opět začaly tvořit velmi silné bouřky. Jako první udeřily na jihu Čech. V Českých Budějovicích způsobily značné škody. Padaly zde kroupy o velikosti až 4 cm a silný vítr ve městě vyvrátil stovky stromů.

Ilustrační obrázek

Českem se prohnalo derecho, způsobilo rozsáhlé škody

Včera naše území zasáhl mohutný bouřkový systém. Jednalo se dokonce o tzv. derecho (dlouhotrvající systém doprovázený velmi silným větrem). Poslední derecho se u nás přitom objevilo v roce 2017. Škody v bouřkách působil především silný vítr. Hasiči hlásí tisíce opopadaných stromů.

Ilustrační obrázek

V Belgii hlášeno tornádo, studená fronta odtud zamíří i nad Česko

Tlaková níže včera začala ovlivňovat západ Evropy a hned přinesla velmi silné bouřky do Francie a Beneluxu. Na pomezí Belgie a Lucemburska se včera kolem 19:00 dokonce vyskytlo tornádo. V oblasti vyvracelo stromy a zničilo střechy několika domům.

Ilustrační obrázek

Strhané střechy po bouři hlásí také Luhačovice a Stebno na Podbořansku

Značné škody v podobě zničených domů nejsou hlášeny jen mezi Hodonínem a Břeclaví, kde udeřilo tornádo. Celá řada dalších míst v Česku hlásí značné škody po včerejších bouřkách. Nejvážnější jsou v obci Stebno na Rakovnicku. Zde lidé hovoří i o tornádu.