Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Když z jedné bouře vzniknou dvě, na Jihlavsku se odehrálo štěpení supercely

Pokud při bouřkových situacích bedlivě sledujete snímky z meteorologického radaru, můžete si při některých situacích všimnout jedné konvekční cely (bouřky), která se postupně rozdělí na dvě a ty se od sebe při dalším postupu vzdalují.

Ilustrační obrázek

Horké vlny se vyskytují i v mořích, ovlivňují počasí a poškozují mořské ekosystémy

Když se řekne horká vlna, máme tím na mysli zpravidla vícedenní období s výrazně nadprůměrnými teplotami vzduchu. Ale velmi podobně můžeme definovat i horkou vlnu v moři, kdy delší dobu (v délce trvání alespoň 5 dnů) jsou teploty vody výrazně vyšší, než je dlouhodobý průměr.

Ilustrační obrázek

Výrazné bouřkové systémy doprovázejí také unikátní nadoblačné světelné jevy

Při bouřce většinou pozorujeme blesky, které se vyskytují mezi oblakem a zemí (CG blesky) nebo mezi oblaky navzájem (CC a IC blesky). Bouřky ovšem mohou produkovat také blesky nebo světelné události, které směřují směrem vzhůru, tedy se vyskytují ve stratosféře, mezosféře a také ve spodních vrstvách termosféry.

Ilustrační obrázek

Vědci vymysleli superbílou barvu, může pomoci ochladit celá města a snížit vliv tepelného ostrova

V letošním roce jsme zatím až na krátkou výjimku v minulém týdnu byli ušetřeni horkého počasí. Určitě se ho ale během blížícího se léta dočkáme. V horkých dnech řada lidí volí k oblečení celkem logicky bílé nebo světlé oblečení. Jak je obecně známo, bílá barva totiž odráží velkou část slunečního záření, zatímco černá ji výrazně pohlcuje, a proto se i výrazně více zahřívá.

Ilustrační obrázek

Z přeháněk v uplynulých dnech se sypaly i sněhové krupky, vznikají procesem ozrnění

V chladném a vlhkém severozápadním proudění vznikaly nad naším územím během středy a čtvrtku četné a místy i intenzivní přeháňky, na některých místech se ojediněle vyskytly také bouřky. V silnějších přeháňkách často klesala dohlednost a promptně se tvořila vrstva sněhu nebo krupek.

Ilustrační obrázek

Saharský prach má v atmosféře důležitou roli, podílí se na vzniku srážek či prospívá půdě

V posledních týdnech jsme opakovaně zažili situaci se zvýšenou koncentrací saharského prachu a písku v atmosféře nad naším kontinentem. Působivější byla situace z první poloviny měsíce, kdy na mnoha místech střední Evropy, ale i Alp a Pyrenejí padal oranžově až růžově zbarvený sníh. Tyto epizody si často vyžádají velkou mediální pozornost.

Ilustrační obrázek

Proč je někdy obtížné předpovídat, jestli bude sněžit nebo pršet?

Oblačno až zataženo, déšť nebo déšť se sněhem, od západu postupně od 400 metrů většinou sněžení. Tak může znít předpověď počasí v těchto dnech v Česku. Jenže ačkoliv jde z meteorologického hlediska o správnou formulaci, z hlediska uživatelského může být považována za poněkud alibistickou a hlavně nekonkrétní.

Ilustrační obrázek

Jak často lze pozorovat ze Šumavy Alpy? Vynikající dohlednost se vykytuje hlavně v zimě

Alpy ze Šumavy jsou nejčastěji pozorovatelné v období od listopadu do února. V těchto měsících máte zhruba 20 % pravděpodobnost, že v daný den zahlédnete z vrcholů Šumavy Alpy. Pozorovatelné jsou přibližně v 7 dnech v měsíci. Naopak v letních měsících je šance na pozorování Alp malá.