Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Migraci ptactva ovlivňuje počasí, její průběh lze vidět i na meteorologickém radaru

Během září a října naši zemi opustí většina ptactva. Jaký má na jejich migraci vliv počasí zkoumají lidé již stovky let. Jedna z pranostik říká: Divoké husy na odletu, konec i babímu létu. Tato pranostika si všímá souvislosti mezi chováním ptáků a vývojem počasí. Oblíbení jsou v lidových pranostikách také čápi, o kterých se často hovoří jako o poslech jara

Ilustrační obrázek

Omezení letů ve světě ovlivnilo přesnost předpovědi počasí

Jaro letošního roku bylo výrazně poznamenáno epidemií koronaviru, což se projevilo v řadě oblastí, mimo jiné značným poklesem letecké dopravy. Letadla přitom během svého letu měří údaje o teplotě a vlhkosti vzduchu, o tlaku vzduchu a rychlosti a směru větru v oblasti, kterou prolétávají.

Ilustrační obrázek

Zemská gravitace formuje i oblačnost, vědci hovoří o gravitačních vlnách

Gravitační vlny – pojem, který většina lidí zná ve spojení s černými dírami ve vesmíru, případně Einsteinem a teorií relativity. Jenže i v meteorologii hovoříme o gravitačních vlnách. Tyto gravitační vlny souvisejí se zemskou gravitací, a i když zpravidla nemají vliv na počasí nad rozsáhlými oblastmi, v lokálním měřítku se můžou projevit mimo jiné vznikem typických oblačných tvarů.

Ilustrační obrázek

Vědci změřili nejdelší blesk na Zemi, na délku přesáhl 700 km

Blesk je silný přírodní elektrostatický výboj, který propojuje dvě místa s odlišným nábojem. Na jakou vzdálenost ovšem k takovému propojení může dojít? Rozbor dat z družic ukázal, že tyto vzdálenosti mohou dosahovat i téměř neuvěřitelných hodnot.

Ilustrační obrázek

Na vrcholu Praha v Brdech vznikají radarové snímky, svými výhledy láká i turisty

Pro sestavení předpovědi potřebují mít meteorologové především dokonalý přehled o současném počasí. K tomu slouží meteorologické stanice, satelity, meteorologické balony a radary. A právě data z radarů jsou u veřejnosti nejoblíbenější. V dnešním článku se podíváme na místo, kde radarové snímky vznikají.

Ilustrační obrázek

Koronavirus intenzivně zasahuje oblasti s výrazným znečištěním ovzduší

Koronavirus, nebo též COVID-19, pojmy, které v posledních týdnech plní titulní stránky novin, internetových deníků nebo zaujímají hlavní prostor ve vysílacím čase zpravodajských televizí ve velké části světa. Virus už zasáhl velkou část světa, v některých zemích, resp. oblastech je ale jeho výskyt řádově větší – týká se to hlavně severní Itálie, Číny (provincie Wuhan) nebo Jižní Koreje (město Tegu).

Ilustrační obrázek

Nebe nad Českem brázdí meteorologické balóny se sondami

Každý den jsou pravidelně po celém světě vypouštěny meteorologické balóny se sondami a provádí se tzv. aerologická měření. Vypouštěny jsou i na našem území (již od roku 1946). V Česku vyletí do oblak minimálně 5 sond denně. Tři měření se provádí v Praze-Libuši.

Ilustrační obrázek

Větrné elektrárny významně zvyšují počet blesků v zimních bouřkách

Větrné elektrárny se stávají stále významnějším obnovitelným zdrojem elektrické energie. Vzdálenost mezi okrajem listu v nejvyšší poloze od zemského povrchu tak často přesahuje 220 metrů, což zvyšuje riziko zásahu větrné turbíny bleskem. Kromě toho lze ale u větrných elektráren v některých oblastech pozorovat i zvýšení bleskové aktivity při zimních bouřkách.

Ilustrační obrázek

Šampaňské a mlha - jak to spolu souvisí?

Silvestr je tady a v tuhle dobu si spousta lidí dopřává šampaňské nebo různá šumivá vína. Jeho otevření doprovází nejen charakteristický zvuk, ale u hrdla se vytvoří i jemná mlha. Její vznik je zajímavý a zaměřil se na něj nedávný výzkum z časopisu Nature, který poukázal na to, že takto vzniklá mlha může mít i různé barvy.

Ilustrační obrázek

Numerické modely často zkreslují realitu o znečištění ovzduší ve městech

Některé webové servery nabízejí mapovou předpověď koncentrací znečisťujících látek. Kvalita těchto předpovědí je ale v mnoha případech daleko za skutečnou realitou. Důvody lze v zásadě rozdělit do dvou skupin. Za prvé jde o rozlišení modelu.