Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Jaké počasí přináší výšková tlaková níže?

Počasí ve střední Evropě ovlivňuje výšková tlaková níže – to je meteorologické označení současné povětrnostní situace. Někdy se též používá označení tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry.

Ilustrační obrázek

Proč je někdy obloha sytě modrá a jindy bělavá?

Nebe je modré. Fakt, nad kterým se dnes asi nikdo nepozastaví. Proč tomu tak ale vlastně je? A proč je někdy modrá sytější a jindy získává nebe spíš bělavý nebo červený nádech?

Ilustrační obrázek

V pátek k nám pronikne chladný vzduch

Před námi je výrazná změna v charakteru počasí. Zítra a hlavně ve čtvrtek ještě naměříme letní až tropické teploty. Ve čtvrtek vystoupí na 28 °C až 32 °C. Bude se ovšem jednat o nejteplejší den tohoto týdne. V pátek se tož výrazně ochladí.

Ilustrační obrázek

Poslední sníh v Krkonoších taje ve Sněžných jámách

Velmi teplý průběh jara způsobil i rychlé roztání sněhu na hřebenech našich nejvyšších hor. Již na konci května v Krkonoších roztálo sněhové pole na úbočí Studniční hory, které je často díky svému tvaru nazývané jako Mapa republiky.

Ilustrační obrázek

Večer pozorujte setkání Měsíce s Venuší

Vše se odehraje 16. června, kdy se na večerní obloze potkají Venuše s Měsícem. Našeho kosmického souputníka už budou od novu dělit tři dny, takže bude dostatečně nápadný na to, aby si ho všiml opravdu každý.

Ilustrační obrázek

V červnu u nás uhodilo již přes 150 000 blesků

Začátek června u nás byl velmi bouřlivý. Vůbec nejvíce blesků uhodilo v tomto týdnu v noci z pondělí na úterý, kdy přes naše území přešel rozsáhlý bouřkový komplex. Tehdy uhodilo přes 70 000 blesků.

Ilustrační obrázek

V polovině týdne výrazné ochlazení, ale jen přechodné

Dnes nás opět čeká velmi teplý den. Odpoledne teploty vystoupí na 26 °C až 30 °C. díky vysoké vlhkosti musíme počítat i s pocitem dusna. V noci na zítřek k nám potom z Německa dorazí bouřky, které přinesou silný vítr i přívalové srážky.

Ilustrační obrázek

V Příbrami pozorována výrazná tromba

Dnes se u nás opět vyskytovaly četné bouřky. Překvapením byl výskyt výrazné tromby na dopolední bouřce nad Příbramí. Jedna z prvních bouřek, která dnes vznikla, vyprodukovala výraznou trombu.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly přívalové deště, hrozí další

Včera se u nás vyskytly silné bouřky, které způsobily i vážnější škody. Nejdříve se tvořily hlavně v pohraničí na horách, ale později se vyskytly i mimo horské oblasti. Jedna z nejsilnějších bouřek zasáhla přímo centrum Prahy.