Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

V závěru týdne návrat silných bouřek

Ve středu se na východ Evropy rozlije chladný vzduch ze severu. Na našem území se ochlazení projeví jen okrajově. Zatímco v úterý budou na celém území teploty mezi 24 °C až 28 °C, v úterý se očekávají mezi 23 °C až 27 °V, na severovýchodě kolem 21 °C.

Ilustrační obrázek

Naposledy podobně teplý květen v roce 1811

Dnes 1. června začalo meteorologické léto (astronomické začíná až 21. června letním slunovratem). Za námi je tak meteorologické jaro, které přineslo dva mimořádně teplé měsíce. Již duben u nás byl rekordně teplý.

Ilustrační obrázek

Podmínky pro sledování Jupitera jsou skvělé

Všimli jste si? Záhy po setmění se v těchto dnech vysoko nad jižním obzorem leskne nápadná planeta. Jedná se rovnou o tu největší planetu naší Sluneční soustavy – Jupiter, která se právě teď na jaře předvádí pozemšťanům v tom největším lesku.

Ilustrační obrázek

Zažíváme velmi teplé jaro, léto se čeká také teplejší

Letošní rok opět ukazuje, jaké rozmary může přinášet počasí v době měnícího se klimatu. Nejprve jsme zažili velmi teplý leden, následoval studený únor a březen, a pak nastal nejteplejší duben za téměř 60 let. A nadprůměrně teplé počasí pokračuje i v květnu.

Ilustrační obrázek

Tropické teploty doprovodí bouřky z tepla

Naposledy se u nás tropické teploty vyskytly 3. května, kdy se na několika stanicích na Moravě a ve Slezsku teploty dostaly lehce nad 30 °C. Dnes se tropické teploty vrátily. V Řeži u Prahy, v České Lípě nebo v Poděbradech teploty vystoupila na 30 °C.

Ilustrační obrázek

Ničivý cyklón Mekunu zasáhne Arabský poloostrov

Nad velmi teplými vodami Arabského moře postupuje poměrně silný cyklón Mekunu a během pátku a soboty plnou silou udeří na pevninu Arabského poloostrova. Stane se tak v oblasti jihozápadního Ománu a východního Jemenu. Půjde přitom o velmi silný a nebezpečný cyklón.

Ilustrační obrázek

Přes 40 °C v Egyptě, letní teploty i ve Skandinávii

Již několik týdnů se u nás teploty pravidelně pohybují mezi 20 °C až 25 °C, což jsou v tomto období výrazně nadprůměrné hodnoty. V závěru týdne se navíc ještě více oteplí a v příštím týdnu se na řadě míst zřejmě dočkáme i tropických 30 °C.

Ilustrační obrázek

V příštích dnech počasí doprovodí přeháňky a bouřky

V příštích dnech se bude nad střední Evropou udržovat nevýrazná oblast nižšího tlaku vzduchu. Musíme tak počítat během dne s nárůstem bohaté kupovité oblačnosti a přidají se přeháňky nebo bouřky. Teploty ovšem budou stále příjemné.

Ilustrační obrázek

Trvalý déšť přinesl vláhu na celé území

Po několika týdnech se naše území konečně dočkalo potřebného deště. V uplynulých třech dnech zapršelo na celém území, někde i vydatně. Většinou spadlo od 20 do 40 mm srážek. Plošně nejméně srážek spadlo na západě a jihozápadě Čech, kde místy napršelo jen do 5 mm.

Ilustrační obrázek

Mohutné tornádo v Německu, vír hlášen i v Čechách

Počasí ve střední Evropě ovlivňuje tlaková níže. Ta přináší rozmanité počasí. Vyskytuje se jak trvalý déšť, tak i přeháňky nebo bouřky. V Česku v uplynulých 24 hodinách zapršelo téměř na celém území. Srážky zasáhly také okolní státy.